Δελτίο Τύπου

27 Νοεμβρίου 2013. Πραγματοποιήθηκε σήμερα η επίσημη πρώτη παρουσίαση στην Ελλάδα του νέου λειτουργικού συστήματος Firefox για smartphones από τον Mozilla, σε μια εκδήλωση που διοργάνωσαν ο Mozilla και ο Όμιλος ΟΤΕ (ΟΤΕ, COSMOTE και ΓΕΡΜΑΝΟΣ), σε συνεργασία με την Hub:raum Krakow. Υπενθυμίζουμε ότι η COSMOTE διαθέτει αποκλειστικά στην Ελλάδα το smartphone ALCATEL One Touch Fire με την καινούργια πλατφόρμα.

Σε μια κατάμεστη αίθουσα, developers κλήθηκαν να αναπτύξουν κώδικα για εφαρμογές με βάση το λειτουργικό σύστημα Firefox. Για 7 ολόκληρες ώρες, όσο δηλαδή διήρκεσε η διαδικασία ανάπτυξης των εφαρμογών, οι developers έβαλαν τα δυνατά τους για να αναπτύξουν εφαρμογές που να ανταποκρίνονται στα κριτήρια που είχαν τεθεί από την Επιτροπή Αξιολόγησης. Μεταξύ αυτών η πρωτοτυπία και καινοτομία της εφαρμογής, η σχεδίαση και οι τεχνολογίες web που χρησιμοποιήθηκαν στην υλοποίησή της και η εμπειρία που μπορεί να προσφέρει στον χρήστη.

AppHackDays

Με βάση αυτά τα  κριτήρια, η Επιτροπή Αξιολόγησης επέλεξε σε πρώτη φάση τις 10 επικρατέστερες εφαρμογές, οι οποίες και παρουσιάστηκαν ενώπιον του κοινού της εκδήλωσης, και στη συνέχεια τις 3 καλύτερες: Το έπαθλο για την ομάδα των μεγάλων νικητών ήταν ένα ταξίδι στην Πολωνία, όπου θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα hub:raum Krakow WARP, ενώ η δεύτερη ομάδα κέρδισε τη συμμετοχή της στο Selection Day που θα πραγματοποιηθεί στις 14 Δεκεμβρίου 2013 και αποτελεί μέρος του προγράμματος COSMOTE StartUp. Τα μέλη της τρίτης νικήτριας ομάδας έλαβαν ως δώρο από ένα νέο κινητό Alcatel One Touch Fire, όπως και τα μέλη της πρώτης και δεύτερης ομάδας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους διεθνούς αναγνώρισης ομιλητές όπως ο Mozilla Evangelist Frederic Harper, ο Global Marketing Director for Firefox OS John Bernard, ο Business Development Manager & Evangelist της hub:raum Luka Sucic, αλλά και ο Διευθυντής Retail Marketing, Αγορών και Διακίνησης Εμπορευμάτων του Ομίλου ΟΤΕ Αλέξανδρος Ντάβος.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν επίσης τα τεχνικά χαρακτηριστικά του νέου λειτουργικού συστήματος Firefox OS και οι δυνατότητες και τα οφέλη που αυτό προσφέρει τόσο στην κοινότητα των προγραμματιστών όσο και στους τελικούς χρήστες. Σε απόλυτη συμφωνία με την αποστολή του Mozilla για την προώθηση του ανοιχτού χαρακτήρα, της καινοτομίας και των ίσων ευκαιριών στο διαδίκτυο, το Firefox OS είναι φτιαγμένο ως μια ανοιχτή πλατφόρμα που δίνει τη δυνατότητα προγραμματισμού ενός smartphone κάθε λειτουργία του οποίου (κλήσεις, μηνύματα, πλοήγηση κλπ) μπορεί να αναπτυχθεί ως εφαρμογή χρησιμοποιώντας τεχνολογίες του web. Με περιβάλλον χρήσης που παρέχει μια όμορφη, καθαρή, εύληπτη και εξατομικευμένη εμπειρία χρήσης βασισμένη εξ ολοκλήρου στην

HTML5, το Firefox OS καθιστά προσβάσιμες τις λειτουργίες της συσκευής που πριν ήταν διαθέσιμες μόνο στις native εφαρμογές. Έτσι, τα smartphones με Firefox OS μεταμορφώνονται διαρκώς για να καλύπτουν ανά πάσα στιγμή τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των χρηστών, σύμφωνα με τα δικά τους ενδιαφέροντα και τον τρόπο ζωής τους, παρέχοντάς τους μια σχετική λίστα από ήδη κατεβασμένες ή νέες εφαρμογές. Εισάγοντας, λόγου χάρη, στην Προσαρμοσμένη Αναζήτηση το όνομα της αγαπημένης τους ποδοσφαιρικής ομάδας, το φόντο του τηλεφώνου θα αλλάξει για να την απεικονίσει και θα εμφανιστούν διάφορες εφαρμογές – για την αγορά εισιτηρίων ή προϊόντων της εν λόγω ομάδας ή να μάθουν τα τελευταία νέα γύρω από αυτήν. Αν  στα παραπάνω προστεθεί η  προστασία που παρέχει το Firefox OS απέναντι σε κινδύνους ασφαλείας, έχουμε μια εξαιρετική νέα εμπειρία για όλους όσοι χρησιμοποιούν smartphone, ακόμη και για αυτούς που συνδέονται για πρώτη φορά στο διαδίκτυο.