Firefox OS 1.3 přináší nové funkce včetně podpory Dual-SIM a vylepšení pro milovníky hudby nebo her

Nejnovější verze Firefox OS (1.3) obsahuje několik nových funkcí včetně podpory Dual-SIM dual-standby (DSDS) umožňující flexibilní využívání dvou oddělených SIM karet, funkce pro druhý fotoaparát, zjednodušený přístup k hudebnímu přehrávači a možnost vytvářet unikátní chytré sbírky aplikací. Vývojáře aplikací potěší nové technologie, jakými jsou WebGL, asm.js a WebAudio pro vytváření dech beroucích her s úžasnými zvukovými efekty.

Zde je několik informací k tomuto novému vydání:

Pro uživatele Firefox OS:

Dual-SIM dual-standby (DSDS) nabízí na kompatibilních zařízeních flexibilní využívání dvou telefonních čísel: Velmi žádaná funkce pro nový trh, DSDS nyní umožňuje každému s dual-SIM zařízením spravovat a využívat dvě rozdílné SIM karty pro hovory, zprávy a datové připojení pomocí jednoduchého rozhraní “Správce SIM ”. Například se Vám může hodit možnost přepínání mezi soukromou a služební SIM kartou nebo při cestování do zahraničí mezi svou domácí a místní SIM a nemuset se tak starat o poplatky za roaming či volání na zahraniční číslo. Zároveň můžete kontakty z obou SIM karet importovat přímo do svého zařízení.

Mějte ostřejší fotografie a videa a přistupujte k nim rychleji: Nepřetržité automatické ostření (na kompatibilních zařízeních) a blesk Vám umožní fotit a natáčet lépe a ostřeji. Aplikace Galerie získala nová vylepšení pro vyšší rychlost a třídění obsahu podle měsíců a také zobrazování informací o souborech, jako je datum pořízení fotografie, typ souboru nebo jeho velikost.

Přímý přístup k Vaší hudbě: Vylepšení naleznete také v mediálních aplikacích, včetně přístupu k ovládání hudebního přehrávače v liště pro upozornění nebo na zamykací obrazovce. Aplikace FM Rádio můžete přehrávat přímo přes hlasitý reproduktor zařízení.

Vylepšení adaptivního vyhledávání aplikací: S adaptivním vyhledáváním aplikací můžete vyhledávat také aplikace z Firefox Marketplace i webu, abyste svůj oblíbený obsah našli mnohem snáze.

Chytré sbírky: Firefox OS automaticky seskupuje Vaše aplikace do chytrých sbírek na domovské obrazovce podle jejich kategorií, například Sociální aplikace, Hry, Hudba apod. Po klepnutí na vybranou kategorii, např. Hry, uvidíte seznam všech Vašich nainstalovaných her a také seznam s nabídkou nových herních aplikací, které byste mohli chtít vyzkoušet. Můžete ukládat také konkrétní vyhledávání, která Vás zajímají, jako chytré sbírky na domovskou obrazovku (například Recepty, Sport či Zprávy) klepnutím na ikonu hvězdičky pod vyhledávacím řádkem.

Více možností pro zprávy:

MMS/SMS: MMS zprávy můžete odesílat také na e-mailové adresy včetně volitelného předmětu. Firefox OS automaticky převede SMT na MMS, pokud se rozhodnete přiložit obrázek nebo video. Můžete také ukládat rozepsané zprávy nebo požádat o zaslání potvrzení o doručení zprávy nebo přečtení jejím adresátem.

  • E-mail: Podporuje e-mailová upozornění a POP3, jeden z nejpopulárnějších protokolů pro připojení k e-mailovému účtu.

Pokročilý Bluetooth nabízí snadné sdílení: Podporováno je více přenosů souborů zároveň, takže můžete sdílet více fotografií nebo MP3 s několika zařízeními najednou.

Vylepšení rychlost: Vylepšená rychlost skrollování a rychlejší spouštění systémových aplikací (jako Kalendář, Kontakty, Fotoaparát a další), znamenají rychlejší přístup k tomu, co právě potřebujete.

Pro vývojáře:

Vylepšená podpora pro Grafiku a Hry: Tato aktualizace obsahuje několik významných optimalizací pro hry, včetně podpory WebGL, asm.js a WebAudio. Vývojáři nyní mohou vytvářet dech beroucí zážitek z her na telefonech s Firefox OS.

Experimentální NFC: Tato aktualizace povoluje využití NFC pomocí WebNFC API. Vývojáři mohou začít experimentovat s párováním pomocí NFC nebo čtením štítků ve svých aplikacích s rozšířenou podporou NFC, která přichází v dalších verzích.

Možnosti vylepšené platformy Gecko s novými WebAPI:
Toto vydání je založeno na Gecko 28 a obsahuje několik nových WebAPI. Sdílené prostředky umožňují lepší zpracování dat a sdílení zdrojů, takže vývojáři mohou vytvářet rychlejší aplikace. Například nové API SpeakerManager zpřístupňuje hlasitý reproduktor, takže například aplikaci FM Rádio lze poslouchat i bez sluchátek. Aktualizováno bylo také WebIccManager API, které umožňuje podporu více SIM karet. Tato nová API otevírají novou funkcionalitu a funkce pro Web pro vývoj aplikací.

Audio streamování s RTSP: Vytvořili jsme RTSP streamovací framework a dokončili podporu pro audio streamování umožňující vývojářům přinést jejich existující hudební technologie uživatelům Firefox OS.

Více informací: